Bakan Avcı, Uluslararası Seyyid Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri´ne katıldı  
Bakan Avcı, Uluslararası Seyyid Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri´ne katıldı

Bakan Avcı, Uluslararası Seyyid Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri´ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele katıldıktan sonra Şucaaddin Veli Külliyesi restorasyonunun açılışını yaptı. 

Bakan Avcı, Uluslararası Seyyid Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri´ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Vakfı işbirliğiyle Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi´nde düzenlenen 2. Uluslararası 22. Ulusal Seyyid Sultan Şücaaddin Veli anma etkinliklerinin açılışında yaptığı konuşmada, Sultan Şücaaddin Veli´yi anmak için gerçekleştirilen programda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Bugün sadece bir külliyenin restorasyonu ve onun gölgesinde düzenlenen bir panel için birlikte olmadıklarını ifade eden Bakan Avcı, "Bugün aslında bir mananın, Horasan´dan Balkanlara uzanan bir imanın, bir gayretin ve büyük bir himmeti buluşturduğu bir camiayız. Hakikaten bugün burada çok fazla konuşmamak gerektiğini ve işimize bakmak gerektiğini söylemek istiyorum. Sultan Şücaaddin Veli, bu toprakları bize vatan kılan velilerin, evvela Allah´ın bize emanet ettiği bir vazifeyi bize bugün hatırlatıyor. Himmetlerinin üzerimizde daim olmasını diliyorum. İnşallah sadece Türkiye´de değil, bütün İslam coğrafyasında, Asya içlerinden Balkanlara, Kuzey Afrika´ya, Kafkaslara, bu mana dalga dalga yayılacak" diye konuştu. 

Protokol konuşmalarının ardından Bulgaristan´dan gelen bir ekip, semah yaptı. İranlı müzik grubu Muştak´ın konserinin ardından "Horasan´dan Balkanlar´a Şücaaddin Veli Kültü" konulu panel gerçekleştirildi.

 

“Vakitler hayrola, hayırlar feth ola, şerler def ola, mü’minler saf ola, gönüller şâd ola, demine devranına hu”

Bakan Avcı daha sonra Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Arslanbeyli köyünde restorasyon çalışması tamamlanan ŞücaaddinVeli Külliyesi’nin açılışını yaptı. Açılış kurdelesini kesen Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, Anadolu´nun irfan ocaklarından biri olan Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Dergâhı’ndaki yenileme çalışmalarının kısmen sona erdiğini söyledi.

Bu kutlu ocağın ziyaretçilere layık hale getirildiğini anlatan Bakan Avcı şöyle konuştu: "Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Külliyesi´nin ve imaretinin restorasyon işleri Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu tarafından kalıcı eserler kapsamında gündeme alınmış ve restorasyon yapılmasına karar verilmişti. Proje kapsamında iki türbe, bir cami, 3 imaret alanı ve 7 bin metrekare peyzaj alanının çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar için toplam 2 milyon 990 bin lira harcandı. Külliye çevresinde bulunan 12 bin 500 metrekare arsa da satın alınarak külliye sınırlarına dahil edildi. Sonradan külliyeye eklenen bu arazi üzerinde ziyarete gelecek misafirler için ihtiyaç alanları, gasilhane, kesimhane, mutfak ve kafeterya inşa edildi. Ayrıca bunun dışında kalan 11 bin 500 metrekare alanın peyzaj, otomatik sulama ve bitki serimi de gerçekleştirildi. Bu projeler için de toplam 1 milyon 200 bin lira harcandı."

Cemevi ve misafirhanenin de Türk Dünyası Vakfı tarafından bu yıl içinde tamamlanacağı bilgisini veren Bakan Avcı şöyle devam etti: "Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Külliyesi´nin ve imaretinin yeni haliyle hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah misafirlerimize layık bir dergâh olmuştur. Eminim ki bu dergâh asırlar boyunca olduğu gibi bundan sonra da bir irfan merkezi olarak insanlığa bir sulh ve selamet alanı halinde hizmet verecek. Restorasyon çalışmalarında görev alan tüm çalışanlara, emeği geçen herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Vakitler hayrola, hayırlar feth ola, şerler def ola, müminler saf ola, gönüller şâd ola, demine devranına hu diyelim."

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.