Hedef, her iki öğrenciden birine meslekî eğitim  
Hedef, her iki öğrenciden birine meslekî eğitim

Hedef, her iki öğrenciden birine meslekî eğitim

Türkiye´de nitelikli iş gücünü artırmak, ekonomi ve sosyal kalkınmayı desteklemek için liselerde meslekî eğitim alan öğrenci sayısının, yüzde 50´ye çıkarılması hedefleniyor.

Hedef, her iki öğrenciden birine meslekî eğitim

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslekî eğitimde sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. Meslek okullarını sektörle buluşturmaya önem verdiklerini vurgulayan Gülay, "Sektörle iç içe olmak ve iç içe çalışmak istiyoruz. Sektör olmadığı takdirde meslekî eğitim vermemizin bir anlamı yok. Mezun ettiğimiz çocukların oralarda iş bulmaları gerekiyor." dedi.

 

Meslek okulları alternatif okullar olacak

Meslekî ve teknik liselerin önceki yıllarda oldukça itibar kaybettiğine dikkati çekerek, bunu tekrar kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Gülay, "Meslek okullarını alternatif okullar haline getirmeyi düşünüyoruz. Küçük esnafa çırak, sektör sahiplerine Anadolu meslek liselerinden, mühendislik kadromuza da teknik meslek liselerinden öğrencilerimizi yetiştirerek ekonomiye katkı sağlamayı arzuluyoruz. Özellikle Meclis’te ekim ayında çıkacak kanunla meslekî eğitimin bir nebze de olsa kaybettiği kanı yeniden kazanacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

 

Gülay, öğrencilerin meslekî eğitimi tercih etmelerini istediklerini, bu konuda neler yapılabileceğiyle ilgili sektör sahipleriyle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Sektörün arzuladığı alan ve bölümlerin açılması durumunda meslek lisesi mezunlarının boş kalmayacağının altını çizen Gülay, "Sektör sahipleri bunu üstleniyor. Üniversiteyi hedeflemek her şeyin çözümü değil, çocuklarımıza bir meslek öğrettiğimizde mutlaka kendi ayakları üzerinde duracaklardır." ifadesini kullandı.

 

Hedef yüzde 50

Meslekî Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 3 bin 297 okulda 1 milyon 732 bin öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Gülay, "Liseye giden öğrencilerimizin yüzde 44´ü meslekî eğitimde. Hedefimiz bu oranı yüzde 50´ye ulaştırmak ve sektörün arzuladığı iş gücünü oluşturmak. Özellikle küçük esnafımız iş gücü bulamıyor. İnşallah ´çıraklık´ zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Millî ve manevi değerlerine, meslek etiğine sahip gençliğin yetişmesi, Ahilik ruhuna uygun meslek erbabının yetişmesi en büyük hedefimiz." sözlerine yer verdi.

 

Gülay, 52 alan 204 dalda meslekî eğitim verdiklerini, 53.´sünün madencilik olacağını ifade ederek, "Bununla ilgili çalışmalarımızı sonlandırmak üzereyiz. Sektörden de böyle bir talep var. Ülke genelinde de sektör hangi alanda iş gücü istiyorsa o alanlara çalışıyoruz ve eğitim sistemimize dahil ediyoruz. Madencilik alanında okullarımızı açacağız." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.