"KADINI YAŞAT Kİ İNSAN YAŞASIN"  

"KADINI YAŞAT Kİ İNSAN YAŞASIN"

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sancaktepe Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde Sancaktepe Belediyesince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı.


Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eşi Nebahat Özer ile ilçede görev yapan öğretmenler ve davetlilerin katıldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde, Aylin Şengün Taşçı Türk sanat müziğinden eserler sundu.

Konser öncesi yaptığı konuşmada son 19 yılda eğitimin niteliğinin artırmasıyla ilgili herkesin tanık olduğu devasa bir eğitim seferberliğinin gerçekleştirildiğini belirten Özer, okul öncesinden ilkokula, ortaokuldan liseye, yüksek öğretime eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının arttığını söyledi.

Özer, ortaöğretimdeki okullaşma oranlarının yüzde 44'lerden yüzde 90'lara, yüksek öğretimdeki okullaşma oranlarının ise yüzde 14'lerden yüzde 45'lere çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu rakamlar çıkarken yani ülkemizin gençleri, çocukları eğitimle buluşurken bundan en fazla faydalanan, kızlarımız ve kadınlarımız oldu. 2000'li yıllarda, ortaöğretimde kız çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 36'lardayken, bugün yüzde 88'e ulaştı. Yüksek öğretimdeki gelişme çok daha dramatik. Yüksek öğretimde 2000'li yıllarda kadınların okullaşma oranı yüzde 11'ler civarındayken 2022 yılında yüzde 48'in üzerine çıktı. İlk defa 2014 yılında kadınların yüksek öğretimdeki okullaşma oranı erkekleri geçti. İşte son 19-20 yıldaki eğitimin hikâyesinde ihmal edilmeyen, en fazla değer verilen kesim, kızlarımız ve kadınlarımız oldu."

Bakan Özer, 2000'li yılarda eğitim sisteminde 500 bin öğretmen olduğunu, bunun sadece yüzde 40'ının kadın öğretmenlerden oluştuğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün 1,2 milyon öğretmenimiz var ve bunun yüzde 59'u kadın öğretmenlerimizden oluşuyor. Yani son 19 yıl, eğitimde erişimin tüm kademelerde arttığı ama aynı zamanda eğitimin demokratikleştiği en önemli dönem oldu. Bir taraftan başörtüsü, katsayı uygulamasının yol açmış olduğu eğitim sistemindeki problemler çözülürken diğer taraftan da kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimle buluşmaları güçlendirildi. Hatırlayın o günlerde başörtüsünden dolayı yurt dışına giden gençlerimiz vardı. Bunlar çok kolay bir şekilde unutuldu. Artık Türkiye, toplumunun tüm kesimleriyle barışık, tüm vatandaşlarına eğitim hizmeti sunmaktan mutluluk duyan bir ülke. Elbette böylesine bir seferberliği gerçekleştirmek için güçlü bir liderliğe ihtiyaç var. İşte bu lider de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Kendilerine son 20 yıldaki eğitimdeki bu devasa seferberliğe katkılarından, desteklerinden, her yıl bütçede en büyük oayı eğitime ayırmasından dolayı hem şahsım hem de millî eğitim camiası adına şükranlarımı sunuyorum."

Kız çocuklarının eğitime erişimini, büyük bir seferberlikle himayesine alarak sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a da teşekkür eden Özer, "... Çünkü hakikaten on yıllardan beri kız çocuklarımızın eğitime erişimi, özellikle mühendislik bilimlerine erişimleriyle ilgili ciddi seferberlikler düzenlediler. En son hanımefendinin himayesinde 'Hayat Boyu Öğrenme' halk eğitim merkezlerinde, açık öğretimde 'Nerede Kalmıştık' projesiyle eğitimlerine bir şekilde ara veren kadınlarımızı eğitimle buluşturmayla ilgili çok önemli bir seferberlik başlattı. Ben onun için de Hanımefendi'ye de çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bakan Özer, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak "Şeyh Edebali'nin bir sözü var.Devlet büyükleri için kulanmış olduğu bir söz var. Der ki 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Biz de Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimin merkezi olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle küçük bir ekleme yapıyoruz. Kadını yaşat ki insan yaşasın." ifadelerini kullandı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.